streda 22. júla 2009

LED - jasná budúcnosť

Aj keď si to väčšina z nás neuvedomuje, prežívame technologický skok, takpovediac revolúciu v osvetlení. 

V roku 1879 bol vydaný patent na žiarovku a v roku 1926 na bielu žiarivku. Hoci pracovala na tom istom princípe, aj tak veľkou revolúciou bola halogénová žiarovka. Čo už potom LED žiarovka? Tá pracuje na základe úplne iného procesu, vďaka ktorému dokážeme ušetriť 90% energie, čo znamená 90% nákladov na ňu. Znamená to ďalej tiež šetrenie našej Zeme, ktorá to čím ďalej, tým viac potrebuje...takto by som mohla pokračovať ešte veľmi dlho. LED žiarovky majú totiž veľmi veľa výhod oproti iným svetelným zdrojom. Uvedomuje si to stále viac ľudí, čo je vidieť na vzrastajúcom záujme o ne.

Ako bolo vyššie spomenuté o revolúciu sa jedná preto, lebo LED využíva na vyžarovanie svetla úplne iný fyzikálny proces, než využívali svetelné zdroje doteraz. LED patria do skupiny tzv. SSL zdrojov - Solid State Lighting, čiže "svetlo z pevnej hmoty", t.j. proces prebieha na úrovni elementárnych častíc.

Pre porovnanie, žiarovka funguje na princípe žiarenia rozžeraveného telesa, žiarivka na princípe ožarovania luminoforu na trubici ultrafialovým svetlom, ktoré vzniká kolíziou elektrónu s atómom plynu v trubici.
Ďaľším SSL zdrojom, s ktorým sa o pár rokov začneme stretávať, je napr. OLED.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára