pondelok 3. augusta 2009

Porovnanie LED žiarovky a halogénovej žiarovky

Možno sa pýtate, čo Vám prinesie nákup LED žiaroviek, keď sú o toľko drahšie ako tie obyčajné, na ktoré ste odmalička zvyknutí. Ponúkame Vám prehľadný rozpis rozdielov medzi takou LED žiarovkou a halogénovou žiarovkou, ktoré dávajú rovnaké množstvo svetla.


ÚSPORA
LED žiarovka bude svietiť 23 rokov (keď počítame, že denne svietime 6 hodín a životnosť sme ešte k tomu aj obmedzili na 50 000 hodín, niektoré LED žiarovky totiž dosahujú podstatne vyššiu životnosť), pričom halogénovú žiarovku za tú dobu treba vymeniť viac ako 23 krát!!!
To znamená, že ak kúpite jednu LED žiarovku za 24 €, ušetríte 22 € len na počiatočnej investícii.
Teraz vypočítame koľko ušetríte na elektrickej energii. Za tú dobu, ako svieti jedna LED žiarovka ušetríte iba na energii 264 € (Ročne na energii ušetríte iba na jednej LED žiarovke 11,461 €.)
V konečnom dôsledku to znamená, že zaobstaraním jednej LED žiarovky namiesto halogénovej žiarovky ušetríte 286 € .
Návratnosť investície do LED zabezpečená úsporou elektrickej energie vyjadrená v čase je 2 roky. Pre porovnanie za tých 23 rokov, čo LED žiarovka vydrží, za elektrickú energiu spolu s investíciou na nákup zaplatíte 67,654 €, pričom pri halogénovej žiarovke za elektrickú energiu spolu s investíciami do každoročného menenia žiaroviek (i keď počty ukazujú, že halogénová žiarovka nemá životnosť ani jeden rok pri svietení 6 hodín denne) zaplatíte 353,527 €! Ročne to znamená zaplatiť (energia + investícia) pri LED: 2,9 €, halogénová: 15,4 €.
Alebo ak chcete, dá sa na to pozrieť aj inak: pri LED zaplatíte prvé dva roky po 13,898 € a potom ďalšie roky už len 1,898 €.
Čiže ako sami vidíte, stále ste len v pluse.
(UPOZORŇUJEM ! Výsledné hodnoty vznikli tak, že my sme počítali s priemernou cenou kvalitnej LED žiarovky a priemernou cenou halogénovej žiarovky. Je možné stretnúť sa s rozličnými cenami, tým pádom hodnoty sa môžu odchyľovať, a to i následkom toho, že lacné LED žiarovky majú o dosť nižšiu životnosť.)

6 komentárov:

  1. ahojte ako sa mate ludia mam rada fiziku

    OdpovedaťOdstrániť
  2. povec te mi co je ziarovka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to co svieti a nefuka.. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. a co tak spomenut aj spektrum svetla u oboch typov, nielen ekonomicke udaje..alebo je rovnake?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Spektrum svetla neni rovnaké u LED žiaroviek prevažuje modrá... teraz sa skúma aký to ma vplyv na organizmy vôbec....

      Odstrániť
  5. LED žiarovky sa omnoho viac vyplatia ako klasicke. ušetria Vám kopec penazi za elektrinu !

    OdpovedaťOdstrániť