pondelok 5. októbra 2009

LED OSVETLENIE OBÝVAČKY

Obývačka je časťou nášho domova, kde trávime veľa času nie len my, ale i naše návštevy, známi a rodina. Je vizitkou každého hostiteľa, no taktiež miestom relaxu po namáhavom dni. Pre toto všetko by sme mali upriamiť pozornosť i na faktory, akými sú príjemná atmosféra, osvetlenie, ktoré nenamáha naše oči, či už pri čítaní, práci alebo pozeraní televízie, ale i nemenej podstatný dizajn.

Prežitkom, na ktorý môžeme dnes už pokojne zabudnúť, je umiestnenie jedného centrálneho svietidla – lustra. Omnoho vhodnejšie, a tak isto viac oku lahodiace, je zvolenie viacerých menších, no zato výkonnejších svietidiel s reguláciou osvetlenia a možnosťou samostatného rozsvecovania.


HLAVNÉ OSVETLENIE
Snáď najpoužívanejšími svietidlami, ktoré majú spĺňať funkciu hlavného osvetlenia sú klasické bodové svietidlá. Pre dostatočné osvetlenie by ste boli normálne nútení používať 35 – 50W halogénové žiarovky. No ako sami môžete uznať, ich spotreba je stále privysoká a keďže dokonca aj veľká časť elektrickej energie sa mení na teplo, najjodporúčanejšími sú jednočipové 5W LED žiarovky, ktoré ponúkajú rovnakú svietivosť ako 35W halogénová žiarovka. Čiže veľká úspora elektrickej energie a vysoká životnosť (až 100 000 hodín) šetrí i vaše peňaženky.
Najnovším prírastkom do nášho sortimentu sú ACTIVE LED 10W, ktoré plnia funkciu žiarovky a zároveň elegantného a moderného svietidla. Svietivosť ACTIVE LED sa pohybuje na úrovni 75W žiarovky, Použitím ACTIVE LED dosiahneme použitie menšieho počtu svietidiel na rovnakú svietivosť, pričom nieje strop posypaný veľkým počtom svietidiel, čo pôsobí vzhľadom na prevedenie svietidla omnoho estetickejšie.


POZOR!!!
Veľmi veľkou chybou je použitie nadmerného množstva ledkovych žiaroviek, ktorých spotreba sa pohybuje síce rádovo v oblasti 1W – 3W, no ich svietivosť je na úrovni 10W – 15W žiarovky! Pri niektorých nami otestovaných žiarovkách klesla svietivosť už po krátkej dobe svietenia, nehovoriac o úplnom výpadku niektorých LED žiaroviek.


DEKORAČNÉ OSVETLENIE
Úlohou ostatných svietidiel je podčiarknuť celkové dizajnové usporiadanie interiéru, poskytnúť tlmené dekoračné osvetlenie vhodné pre oddych. Spôsobov, ako si spríjemniť atmosféru Vášho domova osvetlením je nespočetne veľa. Častým spôsobom dekorácie je tzv. podsvietenie, na čo sa zväčša požívaju krátke 50cm neónky. Podsvietenie je efektná dekoratívna možnosť, ale existuje omnoho rozumnejšie, modernejšie a čo je najdôležitejšie - omnoho flexibilnejšie riešenie. Týmto riešením je použitie LED flexi pásov.


LED flexi pásy môžeme klasifikovať na :
  • jednofarebné - biela, červená, modrá, zelená...

  • RGB – Vy si nastavíte farbu svetla podľa nálady jednoduchým zadaním voľby na diaľkovom ovládači
LED flexi pásy čoraz častejšie využívame taktiež na podsvietenie plazmových a LCD televízorov, vďaka čomu naše oči netrpia prílišným namáhaním sa.

2 komentáre:

  1. LEDky sú dobré na šetrenie elektrickej energie ale aj bezpečnejšie pre malé deti, lebo sa nepopália, príp. nezapália niečo doma.Ich účinnosť je vysoká, treba si však zvoliť správne osvetlenie na správne miesto v dome, byte alebo vonku. Aj to má budúcnosť, aby sa šetrilo aj na verejnosti, ale nie tak, že vám zhasnú svetlo vtedy, keď prechádzate cez prechod a auto ide neprimeranou rýchlosťou.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V obývačke, spálni alebo aj na chodbe či v kuchyni LED -ky pokojne môžu byť aj dnes, v sádrokartóne sa dajú jednoducho pripevniť kdekoľvek, alebo vytvoriť stropnice http://www.ra-interier.sk , je to jednoduché riešenie za super cenu, dobré je že je to aj úsporné s ledkami.

    OdpovedaťOdstrániť